Een blaasontsteking is (meestal) een infectie van de urineblaas door micro-organismen (bacteriën).
Oorzaken:
Vaak is er sprake van besmetting met darmbacteriën (vaak voorkomend is Escherichia coli) die via de urinebuis in de blaas zijn gekomen. Deze hecht zich aan de blaaswand en zorgt zodoende voor een ontsteking. Vooral bij vrouwen wordt een blaasontsteking vaak gezien. De reden hiervan is dat de urinebuis korter is dan bij de man en dat deze dichterbij de anus ligt. Het verkeerd ‘afvegen’ brengen de bacteriën bij de urinebuis/ vagina. Het van voor (vagina) naar achter (anus) vegen voorkomt dat bacteriën naar de urinebuis gebracht worden.Andere oorzaken kunnen zijn: irritatie door blaasstenen, chemische stoffen, slechte hygiĆ«ne, onvoldoende vocht, irriterende stoffen in de voeding, zwangerschap, menopauze, niet goed leegplassen van de blaas. Dit komt nog wel eens bij mannen voor met een vergrote prostaat en vrouwen met een verzakking. Hierbij blijft er urine achter in de blaas waarin zich bacteriën kunnen overleven en vermenigvuldigen.
Symptomen:
- frequent urineren (plassen)- sterk ruikende urine
- gevoel van ‘hoge nood’, en vervolgens weinig uitplassen
- branderig of bijtend gevoel tijdens het urineren
- bloed bij de urine (hematurie)
- zeurende pijn in onderbuik (vlak onder de navel) en onderrug
Diagnose:
Na het uitvragen van de symptomen zal de huisarts aanvullend de ochtendurine onderzoeken. Onderzocht zal worden of er zich bacteriën in de urine bevinden. Belangrijk hierbij is om de "mid stream" urine op te vangen. Dit houdt in dat de urine eerst even moet stromen voordat begonnen kan worden met het opvangen van de urine. De eerste portie in toilet, tweede portie in het potje, derde portie in het toilet. Een steriel potje kunt u ophalen bij de huisarts.Behandeling:
Een blaasontsteking zal zich niet vanzelf oplossen en het is daarom belangrijk dat deze niet verwaarloost word. De ontsteking kan niet alleen leiden tot een gevoel van algehele malaise, maar opstijgen naar de nieren en een nierbekkenontsteking (pyelitis) veroorzaken. De aandoening zelf is goed te behandelen.medicamenteus
Centraal staat hier de behandeling met antibiotica. Het soort antibiotica hangt af van het type bacterie dat de ontsteking veroorzaakt heeft. Antibacteriële middelen werken tegen infecties veroorzaakt door bacteriën, zoals urineweginfecties. Het is van belang dat de kuur geheel wordt afmaakt.niet - medicamenteus
Wanneer u regelmatig last heeft van blaasontstekingen is het ook raadzaam om veel te drinken (water bijvoorbeeld). Hierdoor moet u veel urineren en zo voorkomt u dat bacteriĆ«n de kans krijgen om zich aan de blaaswand hechten en u de eventueel aanwezige bacteriën uitspoelt.Het drinken van cranberrysap heeft ook een positief effect op het voorkomen van een blaasontsteking. De eigenschap om de urine zuurder te maken, zou voorkomen dat bacteriën zich aan de blaaswand en plasbuis kunnen hechten.