Pages

Hardlopen/ kleding

Vrijdag, 22 November 2024

Veel beginnende hardlopers zijn ermee begonnen: een korte broek uit de kast met daarboven een katoenen T-shirt en een paar (oude) gympen. Zo ook ik. Natuurlijk las ook ik veel op internet waarom je speciale kleding en schoenen zou moeten hebben maar als beginneling moet je toch eerst een beetje je eigen weg in de sport zien te vinden. Dat goede schoenen erg belangrijk waren was mij al wel snel doorgedrongen. Naast dat dit mij in een hardloopwinkel verteld was, had ik vanwege mijn studieachtergrond ook wel door dat je je voeten behoorlijk belast met het beoefenen van deze sport. De voet krijgt klappen te verduren van vaak drie keer je eigen lichaamsgewicht! Dat goed schoeisel dus een must is, lijkt mij wel duidelijk


welke kleding iemand draagt hangt ook af van waar men zich lekker in voelt


Dat de techniek op hardloopgebied niet stil heeft gestaan blijkt wel uit het feit van de draagbare hartslagmeters, dure schoenen vol techniek met betrekking tot de demping, maar ook uit de kleding. De kleding van nu is veelal functioneel. Functionele hardloopkleding zorgt voor een goede ventilatie en vochtafvoer en zodoende een goede regulatie van de lichaamstemperatuur. Dit komt allemaal het comfort van de loper ten goede. Hierbij wordt gebruik gemaakt van 2 of 3 'lagen'.



Winter
Vooral in de winter worden 3 lagen gebruikt. Deze bestaat dan uit een onderlaag, loopshirt en een loopjack. De onderlaag houdt het lichaam vooral droog. Transpiratievocht word snel afgevoerd naar de volgende laag. Ook houdt deze laag je lichaamswarmte vast, wat in de winter wel zo fijn is. In het loopshirt verdwijnt het transpiratievocht en ook weer afgevoerd naar verder. Het loopshirt zit meestal minder strak om het lichaam heen. Ook draagt deze weer bij aan de thermoregulatie van het lichaam. Tenslotte hebben we dan nog het loopjack. Deze is vooral winddicht, waterafstotend maar ook ademend, anders zou immers je transpiratievocht nog opgesloten zitten.

Naast het loop shirt en jack hebben we natuurlijk ook nog loopbroeken. Vaak wordt er in de winter gebruik gemaakt van lange tights. Deze transporteren het vocht van het lichaam af. Vaak zie je ook wel traingsbroeken, maar deze hebben deze eigenschappen niet of nauwelijks, waardoor het erg zweterig wordt. Hierdoor kan het zo zijn dat de broek over de huid gaat schuren, en dat loopt niet fijn. Hetzelfde geldt voor de hardloopshirtjes. Vaak schuren labeltjes in je nek of het bezwete shirt over de tepels, vaak tot bloedens toe. Toch is het niet aan te raden om een (super)strakke tight aan te schaffen. Vaak verlies je hierdoor bewegingsvrijheid wat ook weer het comfort niet ten goede komt.


lange tights, ook verkrijgbaar in driekwart of kort


Zomer
In de zomer zijn er vaak maar 1 of 2 lagen nodig. Vaak is er alleen maar een hardloopshirtje, een short (korte broek) of een wat strak zittende korte tight (elastische korte broek) nodig.

Lente/ najaar
In de lente maar ook vooral het najaar kan het vooral nat en winderig zijn. Voor dit jaargetijde kan je dan ook het best gebruik maken van een loopjack. Let er dan wel op dat dit jack voldoende ademend is, maar wel vooral winddicht en waterafstotend.

menu